Hepatit C virüsü, karaciğer hasarı ve yıllar içinde daha da ilerlemesiyle karaciğer yetmezliğine kadar götürebilen bir virüstür. Maalesef hastalıktan korunmak için, hepatit A ve B gibi bir aşısı yok. Bu virüs aynı zamanda artrit (eklem iltihabı) ve kriyoglobulinemiyle seyreden vaskülit ve diğer iltihabi hastalıklara neden olabilir.
HCV enfeksiyonunda, yaygın eklem ve kas ağrısı, en fazla görülen şikayetlerdir. Daha az sıklıkla, eklemlerin şişmesi ve kan damarlarının inflamasyonu (vaskülit) oluşabilir.
HCV’ye bağlı romatizmal hastalıklar, HCV virüsü taşıyan tüm yaş grubunda görülebilir ve her iki cinsiyeti de eşit oranda etkiler. HCV’nin temel bulaşma yolu, damar yolundan alınan ilaçlar ve uyuşturuculardaki kirlenmiş tüpler ve iğnelerdir. Aynı zamanda riskli cinsel aktivite, HCV virüsünün bulaşmasını kolaylaştırır.
HCV virüsünün belirtileri gözle görülür değildir, bu yüzden doktorun hepatit C ve romotolojik hastalıklar arasındaki ilişkiyi bilmesi, karaciğer fonksiyon testlerindeki yükseklik ve hepatit testlerinin yapılması; romatizma şikayetlerin bu virüsle ilişkisini akla getirir.
HCV tespiti, kan serumundaki HCV virüsüne karşı oluşan antikorların EIA (ELISA) testiyle (anti-HCV) taranarak bakılır. Her pozitif sonuç, mutlaka PCR (HCV-RNA PCR-kantitatif) testiyle hem virüsün tespitini hem de virüsün çoğalma hızını göstermek için bakılmalıdır. Virüsün tespitinden sonra, hepatoloji veya enfeksiyon hastalıklarının önerisiyle anti-viral ilaç başlanır. İlaç seçimi ve süresi, hepatit C genomuna ve karaciğer hasarına göre değişir.
HCV’den kaynaklanan eklem sorunları, çoğunlukla diğer artrit ve vaskülit problemlerinin tedavisinde kullanılan ilaçlarla (hidroksiklorakin, leflunamid, azathoprin, anti-TNF gibi) mümkündür. Çoğu zaman HCV tedavisiyle romatolojik yakınmalar da kaybolur. Ancak bu ilaçların bazıları, karaciğerde HCV virüsüne bağlı hasar geliştiğinde zararlı etkisi bulunabilir. Bu yüzden romatizma ve karaciğer doktorunuzun, hastalığın tedavisinde beraber karar vermesi gerekir.
(Prof. Dr. Nuran Türkçapar, Güncelleme Mart-2022)