romatoid-artrit-iltihapli-eklem-romatizmasi

Romatoid Artrit (İltihaplı Eklem Romatizması)

Artritin kelime anlamı, eklem iltihabı demektir. Romatoid artrit, küçük eklemlerin (el eklemleri, el bileği ve ayak eklemleri) ve dirseklerin öncelikle tutulduğu, kronik (6 haftadan uzun süreli) seyir gösteren ve tuttuğu eklemde hasara neden olan; birçok organ ve sistemi de tutabilen otoimmün bir iltihabi eklem hastalığıdır. 

GÖRÜNTÜLE
ankilozan-spondilit

Ankilozan Spondilit

Ankilozan spondilit, omurgada hareket kısıtlılığına neden olan iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. Yaklaşık her yüz kişiden 1’inde görülür. Hastalığa bağlı omurgaya esneklik sağlayan bağların ardışık kemikleşmesiyle, omurga adeta alçıya alınmış gibi sabitlenir. 

GÖRÜNTÜLE
inflamatuar-bagirsak-hastaliklari-crohn-ulseratif-kolit-ve-romatizma

İnflamatuar Bağırsak Hastalıkları (Crohn, Ülseratif Kolit) ve Romatizma

İnflamatuvar bağırsak hastalığı (IBH) denilince akla iki hastalık gelir; Crohn ve ülseratif kolit. Bu iki hastalık, immün sistemin, kendi sindirim sistemine karşı saldırıya geçerek bağırsak duvarında hasara ve ülserli yaralara neden olduğu iki ayrı otoimmün hastalıktır. 

GÖRÜNTÜLE
ailevi-akdeniz-atesi-fmf

Ailevi Akdeniz Ateşi (FMF)

Ailevi Akdeniz ateşi, tekrarlayan ateş, karın, akciğer ve eklemlerde inflamasyona (yangıya) bağlı ağrıyla seyreden iltihabi bir hastalıktır.  FMF, genetik olarak otozomal resesif geçişli bir hastalıktır. Yani kişinin anne ve/veya babası, kardeşleri bu hastalıktan sorumlu genleri  heterozigot veya homozigot olarak taşır.

GÖRÜNTÜLE
sedef-romatizmasi-psoriatik-artrit

Sedef Romatizması (Psöriatik Artrit)

Psöriazis, halk arasında sedef hastalığı olarak da bilinen; deride kızarıklık ve soyulma, beyaz pullanmalarla seyreden döküntülü bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı, vücudun bağışıklık sistemi tarafından deriyi hedef alarak saldırmasından kaynaklanır.

GÖRÜNTÜLE
sistemik-lupus-eritematozis-lupus

Sistemik Lupus Eritematozis (Lupus)

Sistemik lupus eritematoz (kısaca lupus olarak adlandırılır); immün sistemin kendi doku ve organlarını hedef alarak savaştığı, kronik inflamatuar (iltihabi) bir hastalıktır. Lupus hastalığı, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğerler dahil birçok organ ve sistemi tutabilir.

GÖRÜNTÜLE
sjogren-sendromu

Sjögren Sendromu

Sjögren sendromu, ekzokrin (dış salgı) bezlerinin (tükürük, gözyaşı, vajinal salgılar, alt ve üst solunum yolu salgı bezleri gibi) öncelikle tutulduğu, sistemik otoimmün bir hastalıktır. Tükürük ve gözyaşı bezlerindeki fonksiyonel ve yapısal bozulmaya bağlı kalıcı ağız ve göz kuruluğu, hastalığın en önemli işaretidir.

GÖRÜNTÜLE
behcet-hastaligi-sendromu

Behçet Hastalığı / Sendromu

Behçet Hastalığı, tekrarlayan ağızda ve genital bölgede yaralar, deri, göz, eklem, damar ve sinir tutulumuyla seyreden iltihaplı bir romatizma hastalığıdır. İlk kez 1937’de bir Türk dermatolog Hulusi Behçet tarafından tarif edildiğinden, onun adıyla anılır. 

GÖRÜNTÜLE
antifosfolipid-sendromu-ve-gebelik

Antifosfolipid Sendromu ve Gebelik

Antifosfolipid antikor sendromu, çoğunlukla genç kadınlarda görülen, kanda antifosfolipid antikorlarının bulunmasıyla birlikte, arterler (atar damar) veya venlerde (toplar damar) pıhtılaşma ve/veya düşük veya gebelik sorunlarıyla giden bir otoimmün hastalıktır.

GÖRÜNTÜLE
lupus-ve-gebelik

Lupus ve Gebelik

"Lupus hastaları gebe kalamaz" inanışı çok yanlıştır. Çünkü her lupus hastası birbirinin aynısı değildir. Hastalık her hastada farklı seyreder.

GÖRÜNTÜLE
miks-bag-dokusu-hastaligi

Miks Bağ Dokusu Hastalığı

Miks bağ dokusu hastalığı (Mixed Connective Tissue Disease=MCTD); esas olarak lupus, skleroderma ve polimiyozit hastalıklarının bazı işaret ve bulgularının bir arada seyretmesi ve anti-RNP antikorlarının varlığı ile karakterize bir iltihaplı romatizma hastalığıdır.

GÖRÜNTÜLE
undiferansiye-farklilasmamis-bag-dokusu-hastaligi

Undiferansiye (Farklılaşmamış) Bağ Dokusu Hastalığı

‘Farklılaşmamış bağ dokusu hastalığı’ (İngilizce kısaltması: UCTD) terimi, sistemik lupus eritematozus, skleroderma, dermatomiyozit, Sjögren sendromu, vaskülit veya romatoid artrit gibi hastalıklar için tanımlanan kriterleri karşılamayan otoimmün bağ dokusu hastalığını belirtmek için kullanılan bir terimdir. 

GÖRÜNTÜLE