Bir iltihaplı romatizma hastalığına sahip olsanız da doğru tedavi ve sağlıklı yaşam prensiplerine uyarak, daha mutlu ve üretken bir hayat sürdürmeniz mümkün. Ülkemizde iltihaplı romatizma tedavisinde etkisi kanıtlanmış, genel sağlık sigortası kapsamında ödenen birçok ilaç ve sayıları henüz yeterli olmasa da deneyimli romatoloji uzmanları var. Ancak ilk adımı sizin atmanız ve bu konuda gayretli olmanız gerekir.
Ne kadar yorucu bir hastalığınız veya tedaviniz olsa da bunu başarılı bir şekilde yürütebilir hale getirmek elinizde. Hastalığınız hakkında sağlıklı bilgi edinmeniz ve kanıta dayalı tıbba inanmanız şart. ‘Post Truth’ yani ‘Hakikat Sonrası’ çağın yaşandığı yıllardayız. Kişisel duygular ve çıkarların ağırlık kazandığı, kanıta dayalı gerçeklerin silikleştirildiği, değersizleştirildiği bir çağ. Her alanda tehlikeli olmakla birlikte, sağlıkta bu davranışlar, hayati tehlikeleri ve sakatlıkları da beraberinde getirir. Doğru ve yanlışı bir araya getirerek, toplumun duyguları ve inançlarını kullanarak sizlere çağdışı tedaviler öneren, konunun uzmanı olmadığı halde sosyal medyada boy gösteren, çok fazla şarlatan var. Bu çağ, bu akım sadece ülkemizi değil Amerika ve Avrupa gibi Batılı ve daha modern gördüğümüz ülkeleri de etkisi altına aldı. Ancak onlar bunu fark ederek hızla akılcı çözümler üretmeye ve önlemeye başladılar. Bu akıma kapılan iltihaplı romatizma hastaları; hacamat, sülük, kupa çekme, otlar, taşlar, vitaminler veya bitki ekstreleri gibi çağ dışı yöntemler uygulamış, tedavide gecikmiş; lupus, vaskülit, romatoid artrit, gut gibi tedavi ile bugün hastalığın tamamen ortadan kaldırılmasa da iyileştirildiği bu hastalıklar, sakatlıklara veya hayatlarına mal olmuştur ve hala olmaktadır.
Romatizma hastalıkları hakkında internette bilgi kirliliğine uğramadan doğru bilgiye ulaşabileceğiniz siteler var. Ticari amaç gütmeyen, herhangi bir ürün satmayan sitelerden bilgi edinin. Hastalarımın hep internetten yanlış bilgi edinmeleri üzerine, sadece bilgilendirmek amacıyla bu web sitesini (www.romatizmahastaliklari.com) oluşturdum. Ayrıca romatoloji dernekleri (Türkiye Romatoloji Derneği (www.romatoloji.org) İngilizce olarak: Mayo clinic (www.mayoclinic.org) veya ‘American College of Rheumatology’/Amerika Romatizma Cemiyeti (www.rheumatology.org) veya Avrupa Romatoloji cemiyeti (www.eular.org) gibi sitelerden de hastalar için hazırlanmış doğru bilgilere ulaşmanız mümkün.
Yalnız değilsiniz! Türkiye’de, her cinsiyetten ve yaştan, artrit ve benzer hastalıklara sahip insanlar var. Hastalığınızla ilgili sosyal paylaşım sitelerine girerek, benzer sorunlar yaşayan kişilerle iletişime geçebilir veya onların çabalarını, baş etme yöntemlerini gözlemleyebilirsiniz.
Birçok romatizma hastalığı kroniktir; genelde tamamen yok olmaz. Hastalığı tamamen ortadan kaldıran bir çözüm olmasa da hemen her hastalığa uygun tedavi mevcut. Her geçen gün yeni ve daha etkili ilaçlar kullanıma girmektedir. Romatizma hastalıklarından mustarip birçok hasta, her geçen yıl daha mutlu ve tatmin edici hayatlar sürdürmektedir.
Hastalığınızı kontrol altına alan, size uygun ilaç tedavisi (başka sağlık sorununuz varsa bunları olumsuz etkilemeyecek) ve yan etkilerinin takibi önemlidir. Bu ancak romatoloji doktorunuz ve sizin aranızdaki uygun iletişimle sağlanabilir. Takip, kontrol ve tedaviye uyumunuz çok önemli.
Doktorunuzdan, hastalığınız ve kullandığınız ilaçları göz önünde tutan, egzersiz ve beslenme önerileri alın. Fazla kilolarınızdan kurtulun. Şişmanlık daima inflamasyonu / yangıyı arttırır yani olumsuz etkilidir.
Rahatlamak ve ağrıyı kontrol edebilmek için, müzik, yoga, nefes teknikleri ve sizi yormayacak hobiler edinin. Dinlenme ve aktiviteyi dengelemek gerekir.
Stresle baş etme yöntemlerini öğrenin. Kronik bir hastalığın getirmiş olduğu sorunlarla yaşamak, çoğunlukla ankisiyete ve depresyonu da beraberinde getirir. Bu konuda profesyonel yardım almak, tedavi sürecinize büyük katkı sağlar.
(Prof. Dr. Nuran Türkçapar, Güncelleme Mart-2022)